nl

T. Coraghessan Boyle

T. Coraghessan Boyle is een veelgeprezen Amerikaanse romanschrijver en schrijver van korte verhalen die bekend staat om zijn levendige, satirische en vaak surrealistische benadering van verhalen vertellen. Boyle, die publiceert als T.C. Boyle, heeft de hedendaagse Amerikaanse literatuur verrijkt met meer dan dertig fictietitels, waaronder opmerkelijke boeken als The Harder They Come (2015) en The Terranauts (2016). Het werk van de auteur is beschikbaar in meer dan 20 talen.

Thomas Coraghessan Boyle werd geboren in Peekskill, New York. Hij behaalde zijn B.A. in Engels en Geschiedenis aan SUNY Potsdam in 1968, een MFA aan de University of Iowa Writers' Workshop in 1974 en een Ph.D. in Britse literatuur uit de negentiende eeuw aan dezelfde instelling in 1977. In 1978 werd hij Distinguished Professor aan de afdeling Engels van de University of Southern California.

Zijn fictie wordt gekenmerkt door een unieke mix van humor, ingewikkelde plots en diepgaande morele vragen, waarbij vaak sociale thema's en milieukwesties worden verkend.

Gedurende zijn hele carrière ontving Boyle de PEN/Faulkner Award voor zijn roman World's End (1987), dat op vakkundige wijze driehonderd jaar geschiedenis in upstate New York vertelt. Tot zijn andere belangrijke onderscheidingen behoren de PEN/Malamud Prize voor het korte verhaal voor T.C. Boyle Stories (1999) en de Franse Prix Médicis Étranger voor The Tortilla Curtain (1997), een aangrijpende verkenning van het leven van immigranten in Amerika.

Boyle's verhalen sieren regelmatig de pagina's van grote Amerikaanse tijdschriften zoals The New Yorker, Harper's en Esquire. Zijn vermogen om elementen van magisch realisme, donkere komedie en levendige karakterisering in zijn verhalen te verweven heeft hem tot een van de meest vernieuwende schrijvers van zijn generatie gemaakt.

T. Coraghessan Boyle woont in Montecito vlakbij Santa Barbara met zijn vrouw en drie kinderen.

Foto credit: tcboyle.com
years of life: 2 prosinac 1948 present
fb2epub
Povucite i ispustite datoteke (ne više od 5 odjednom)