bookmate game
sr
Books
Fjodor Mihajlovič Dostojevski

Zapisi iz podzemlja

 • b3059263457je citiraoprije 2 godine
  Уништите моје жеље, избришите моје идеале, покажите ми нешто боље, и ја ћу поћи за вама.
 • Dunjaje citiralaprije 3 godine
  Сасвим је друга ствар све разумети, све сазнати, све немогућности и камене зидове, и не мирити се ни с једном од тих немогућности и камених зидова, ако ти је мрско да се мириш; доћи помоћу најнеминовнијих логичних комбинација до најодвратнијих закључака о вечитој теми: да си чак и за камени зид некако ти сам крив, иако ти је потпуно јасно да уопште ниси крив и да због тога ћутке и немоћно шкргућеш зубима, сладострасно замреш у инерцији, мислећи да, значи, немаш на кога да се љутиш; нема објекта мржње, а можда се никада неће ни наћи – да је све, просто, подвала, смицалица, превара, просто глупост – не зна се ни шта ни ко, али без обзира на сва та незнања и подвале, тебе ипак боли и, што ти је мање познато, све више боли
 • Cvetanović Miljanje citiraoprije 4 godine
  чак мислим да је најбоља дефиниција човека ова: биће на две ноге и незахвално.
 • Ivanaje citiraoprošle godine
  ствари, ја сада, са своје стране, постављам једно залудно питање: шта је боље – јефтина срећа или узвишена патња? Дакле, шта је боље?
 • Jelena Gavricje citiraoprošle godine
  Уосталом: о чему поштен човек може да говори са највећим задовољством?
  Одговор: о себи.
  Онда ћу и ја говорити о себи
 • Violeta Pribićje citiraoprije 2 godine
  Али све су ово само дивни снови. О, реците ми, ко је то први изјавио, ко је први прокламовао да човек чини пакости само зато што не зна своје праве интересе; а кад би га просветили, отворили му очи да види своје праве, нормалне интересе, онда би човек одмах престао да чини пакости, одмах би постао добар и племенит, зато што би као просвећен човек, који схвата своју праву корист, управо у добру видео своју личну корист – а познато је да ниједан човек не може свесно радити против својих интереса – према томе, почео би, такорећи, по неопходности да чини добро?
 • Željka Tanaskovićje citiralaprije 2 godine
  Да ли свет да пропадне или да ја чај не пијем? Ја ћу рећи – нека пропадне свет, а ја да увек пијем чај!
 • b4777467766je citiralaprije 2 godine
  Уосталом, нисам је више тако ни мрзео док сам шпартао тамо-амо по соби и провиривао кроз рупицу на паравану. Мени је само било неподношљиво тешко што је она ту. Желео сам да нестане. Желео сам „мира“, желео сам да останем сам у подземљу. Услед ненавикнутости, „живи живот“ ме је био тако пригњечио да сам једва дисао.
 • Jovana Spasićje citiralaprije 2 godine
  човек воли да мери своју несрећу, а своју срећу не мери. Кад би и срећу мерио како треба, видео би да је има у свакој судбини…
 • Dunjaje citiralaprije 3 godine
  Зар свестан човек може бар мало да цени себе?
fb2epub
Povucite i ispustite datoteke (ne više od 5 odjednom)